Verificari PRAM

Ce este o verificare PRAM si de ce sa apelezi la Electrotehnics?

Suntem motivati sa verificam temeinic orice sistem sau instalatie electrica.
Este in avantajul nostru si al clientilor nostri.

Orice verificare PRAM constituie o obligatiune care trebuie respectata de orice institutie, firma sau companie in care exista instalatii electrice.

Obiectivul acestor verificari PRAM este constituit prin lege, avand ca rezultat asigurarea vietii si bunurilor omenesti din spatiile in care personalul are acces si foloseste aparatura electrica, echipamente sau sisteme electrice.

Pentru ca instalatiile electrice sunt supuse, in timp, deteriorarii sau avarierii acestora din cauza functionarii lor continue, instalarii lor gresite etc, orice echipament electric necesita sa fie inspectat cu regularitate.

Astfel de servicii sunt necesare si atunci cand sunt puse in functiune diferite echipamente electrice. Instalatiile trebuie in acest caz inspectate de electricieni specializati in domeniul verificarilor si masuratorilor PRAM.

Ce masuratori PRAM sunt supuse inspectiei tehnice?

O serie de masuratori sunt obligatorii, printre care:

 • Rezistenta la izolatie;
 • Impedanta bucla scurtcircuit;
 • Curentul de scurcircuit total;
 • Rezistenta de dispersie a prizelor de impamantare;
 • Benzile de impamantare si continuitatea acestora;
 • Inspectia instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor de protectie, inclusiv intrerupatoare cu protectie diferentiala etc.

Nerespectarea obligatiunii fata de reglementarile de securitate, conform art. 39 (9.f) din Legea Securitatii si Sanatatii in Munca (legea 319/2006) se amendeaza cu pana la 10.000 de Lei.

De aceea, prevenirea este o atitudine pozitiva in fata pericolelor iminente care pot aparea, precum: accidente de electrocutare in timpul utilizarii, explorarii, intretinerii si reparatiilor pentru instalatiile si echipamentele electrice.

Aceasta lege include prevenirea efectelor negative care pot aparea din cauza electricitatii statice, precum si in cazul descarcarilor atmosferice sau deconectarilor de la alimentarea cu energie.

Echipa noastra de electricieni autorizati ANRE are in vedere verificarea instalatiilor electrice, precum si masurarea PRAM a prizelor de impamantare si a paratrasnetelor.

Obtinerea autorizatiei PRAM certifica cele mai bune conditii de lucru din orice tip de spatiu si vizeaza:

 • Prevenirea accidentarii personalului prin electrocutare, in timpul exploatarii instalatiilor electrice si a echipamentelor de lucru;
 • Prevenirea riscurilor de declansare a incendiilor;
 • Prevenirea avarierii aparaturilor si echipamentelor electrice si electronice;
 • Asigurarea continuitatii atat in cazul racordurilor cat si a nulului de protectie.

Intocmire raport de verificare si buletin PRAM

Executia unor astfel de lucrari de verificare PRAM este obligatorie si trebuie realizata periodic, de minim 2 ori pe an. Acest lucru permite monitorizarea pe termen lung a instalatiilor electrice.

Pe baza masuratorilor si inregistrarilor este intocmit un raport de verificare periodica la care sunt atasate buletine PRAM in care sunt cuprinse toate datele obligatorii, in conformitate cu legislatia in vigoare, precum:

 • Orice conditie necesara pentru o analiza amanuntita a masuratorilor;
 • Tipul aparatului utilizat in timpul masuratorii PRAM;
 • Numele electricianului, locul si data masurarii pentru a fi transmise in evidenta persoanelor responsabile de Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor, Pompieri etc.
 • Copie autorizatie ANRE pe baza caruia emitentul elibereaza buletin PRAM
 • Copie certificat aparat omologat metrologic utilizat in timpul operatiunilor de masurare.

Pe baza de contract de prestari servicii, echipa noastra de electricieni autorizati ANRE se ocupa de proiectarea si organizarea, implementarea operatiunilor de masurare si emitere buletin PRAM, astfel incat sa poti beneficia de garantie post-operatiuni de masurare care include servicii de mentenanta si consiliere pentru ca echipamentele electrice sau electronice sa fie utilizate in parametri optimi.

Intampinam si solutionam orice problema cu maxima responsabilitate

Electrotehnics este firma autorizata ANRE categoria A2 (pentru incercari de echipamente sau instalatii electrice de joasa si medie tensiune) si B2 (pentru proiectare si executie instalatii electrice pana in 4 kV.

Suntem deprinsi sa livram solutii sustenabile, in conditii de siguranta pentru a proteja viata oamenilor si bunurile acestora.

Oferim servicii de verificari PRAM pentru instalatii electrice pe baza carora emitem buletine PRAM certificate si recunoscute de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul Teritorial de Munca si Protectia Consumatorilor.

Laborator PRAM – Destinat Protectiei prin Relee, Automatizari si Masuratori

Pentru programari, dispunem de echipe mobile care se pot deplasa pentru verificare PRAM in Bucuresti la orice adresa.

Pe baza raportului final, poti avea o situatie reala a conditiilor reale in care se afla instalatia electrica.

O astfel de analiza de laborator PRAM este obligatorie si are drept rezultat prevenirea oricarui accident care poate produce pagube umane si materiale.

10 motive sa ne alegi pe noi pentru o verificare PRAM

Suntem ingineri autorizati

Experienta de peste 10 ani

Beneficiezi de garantie

Folosim instrumente performante

Avem expertiza in domeniu

 Folosim aparatura metrologica certificata

Oferim consultanta si sfaturi utile

Suntem corecti si vrem sa facem totul corect

Suntem pasionati de ceea ce facem

Tratam fiecare proiect cu seriozitate si profesionalism